amani's FotoPage

By: amani taha

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  >  >>]    [Archive]
Sunday, 11-Jan-2009 18:59 Email | Share | | Bookmark
ya TUHAN..kuatkn tekad ku ini..ameen~

akhi hafeez & kak ct(^_^)proud 2 b part of them~
bo lagi..haih mane ma ni?
mama..mohon restu drmu~
View all 4 photos...


menulis dgn hati yg tidak berserabut tetapi sdikit sedih..buat bo ngn ma yg tgh bce blog anakanda ini..inikali cerita hati amani..cerita apa yg amani hdpi di sni..xsmua amani coretkn tapi kat sni amani nukilkn buat tatapan dan pkongsian bsama..moga ade yg mndpt mnfaat drnya..
teringt pesan baba..nnt da balik mesir xyah la tmpukn sgt pd budak2 msia..dieorg da ckp facilities (ini bkn bmkna baba mntk xkwn or join msian student cuma luangkn lbh byk msa bsama thailand student sbb mreka lg daif dr segi kemahiran dan praktikal)...tapi bo..kat sni pljr msia slh gna facilities 2...bkn pljr msia shja.tapi kbyakan org tmsuk anak bo ngn ma ni..amani mntk maaf sbb byk abaikn tggungjwb amani dlm mnjlnkn amanah bo ngn ma..tapi alhamdulillah stkt ni dan insyaALLAH amani xbazirkn masa yg ade 2 utk hal2 yg xberfaedah..amani terlibat scra xlgsung dgn mereka..mmg taun ni amani xamik lgsung jwtn2 besar..cuma program2 kecil yg bsifat smntara 2 amani join..dan alhamdulillah stkt ni amani mmpu nk handle da situation lagi
cuma hari ni ALLAH berikan amani satu tggungjwb yg besar..sbnrnye tggungjwb ni bkn terletak spenuhnya atas bahu amani tp ats sbb2 tertentu maka pihak yg bkaitan meminta bantuan amani..ia mngenai budaya couple n hdp 'bebas' d sni..
sbnrnye kalu nk d ikotkn keadaan d sni lbh baik n sdikit terkwal dr ape yg blaku d msia..dan oleh krna kami dtg dr msia kami bwa budaya ini bersama..d msia if xcouple itu spt satu kepelikan..malah budaya msia skrg seolah2 ibu bapa dgn senang hati mmbenarkn anak2 couple..skrg pun kalu tnye si atirah n asilah yg sgt daif 2 pun mereka da tau ape erti 'gewe' bak kata org klate..jd bukan slh mereka jika merek bkelakuan demikian,bkn slah mereka jika fahaman yg slme ini mereka pegang adlh salah dan bukan salah mereka seandainya kami yg tahu hukum ini xmnegur tapi itu adlh salah kami!!!
ye..ramai tahu bcakap n ngumpat dan geleng2kn kpla tapi xramai yg mahu mnyumbangkn idea ape caranya kami dan kita bntu golongan ini..amani ni bukanlah sebaik manapun utk mnegur sbb amani sndr pnh terlibat dlm budaya couple ni(mntk maaf bo ngn ma xbgtau..sbb mlu ngn dr sndr..tp alhamdulillah da sedar,syukran lillah)dan spt amani pd mse amani 'couple' dulu..langsung tiada tguran..mungkin seandainya bo ngn ma tau bo ngn ma akn tgur tapi sbb ALLAH nk tnjukkn sndr kt amani kut ape erti cinta sbnr d sisi ILAHI maka ALLAH slmtkn anak ma ngn bo ni dr trus2an hanyut d buai mmpi indah sendiri yg blum tnu temui hujungnya ...sbb itu d sni dan sekarang ini amani mntk doa dr ma ngn bo utk sma2 doakn keselamtan dan kesejahteraan kami d sni..bkn mslh yg besar isu couple ini bbnding isu akidah tapi krana cinta hasutan nafsu ini juga akn bwa banyak mslh ..lbh2 lagi slaku pljr d sni..jadi d sni amani mohon restu dan doa dr ma ngn bo utk doakn anak ma ngn bo ni d KUATKN TEKAD,TEGUHKN HATI,DAN DBERI HIDAYAH utk sama2 mmbntu org lain krana ini adlh tggungjawb kami tapi bila kami2 xmmpu mlakukannya maka kami2 akn mndpt dosa..izinkn amani jd slh seorg dr 'plepas' kesulitan ini..tiada bakat dpertaruhkn cuma hati yg sering kali berbolak balik dan doa dr kalian semua..

ya TUHAN..KAU mmpunyai kuasa utk mmbolak balikkn hati2 manusia..dan nabi MUHAMMAD itu cuma pnyampai,bkn penghukum..maka KAU tabahknlah hati ini agar sntiasa tguh dlm pjuangan ini..KAU bukakanlah pintu hati kami agar kami tergolong d klgn org2 yg mnerima hidayah drMU..TUHAN,ku mohon kekuatan drMU~


Saturday, 10-Jan-2009 16:30 Email | Share | | Bookmark
cerita yang banyak~

die tdo..acik die pun tdo gak~
batrisya balqis
die dapat adiah dr acik syahida die..utk acik nini xde ke?=P
waaa..lme xupdate ...byk cter tertangguh..huhu..tapi alhamdulillah smua bjln lancar..
majlis sukan nmpknye tlg mula mnunjukkn bygnya..xsbr nk poncho2 ngn kak kema kite..oo yeaahh~jaulah ke sinai plak smkn dpermudahkn urusannya..alhamdulilah..hr khamis lps dpt pluang jd si kecik batrisya balqis..keje yg amat senang sbb si kecik ni asek tdo je..die ni jnis bjaga malam hari..so pngasuh amat senang keje..tapi mama ngn papa die maunya bengkak mata bjaga malam..cabaran mnjadi ibu bpa ketika bljr..mg ALLAH trus kuatkn smgt keduanya..ameen..

smlm spt yg tlh d umumkn oleh dr yusoff al qardhawi,smlm di isyhitiharkn sbgai hari PALESTIN dan alhamdulillah phk madarasah imam nawawi(klas agama kami stiap pagi)telah bjaya mgnjurkn prog hari bsama palestin..ramai sgt yg hdir,smpai xmmpu nk duduk..klas yg djadualkn mula kul 7 blgsung d rumah 3R(akhawat)kami hiasi masa kami dgn zikir..ust target 10 000 zikir tapi alhamdulilah dpt 75000..syukran lillah..lps zikir kami solat hajat ramai2..menariknya kali ni amani bru bljr yg mne mudahnya islam itu shingga jika berada dlm keadaan yg terlalu sesak smpai xde ruang yg memungkin kta sujud dan rukuk dgn smpurna kita boleh kerjakn dgn smmpu yg mungkin shja..cth mcm kami smlm..bil terlalu ramai smpai kami slat hajat skdr rukuk n sujud atas blkg kwn..xleh byg?hurm..nnt kte bljr sme2 ye? kami beralih ke pjbt perubatan cawangan mansurah utk dgr ceramah ust salman maskuri mngenai sjrh palestin dan doa beramai2..sblm klas start kami smyg jenazah ghaib utk saudara2 kita d palestin yg dkorbankn oleh zionis israel..sayu je rse..bygkn kta sdg bljr n mak ayah adik bradik kte yg d kejauhan itu tlh gugur dmamah kekejaman israel..tapi sbntr amani tersedar bhwa mreka golongan yg btuah sbb mreka mati dlm keadaan syahid mmpertahankn maruah islam..kta dmne?;(
dgr sjrh palestin,tgk video yg memaparkn ape yg snrnye dgr blaku d PALESTIN,IRAQ,AFGHANISTAN,THALAND dan byk lagi..dan amat kejam kita bile dpaparkn ketika itu bhwa umt islam d bumi arab shaja ncecah shingga beratus ribu org tapi palestin yg sdgn mmpertahankn masjid al'quds itu cuma berpuluh ribu shja bilangannya..kemanakh yg lain?xyah nk tndg jr kt spe2..sdr dr kita sndr..kita kemain tls d blog,ceramah n demonstrasi yg kita ni mnentang kekejaman yahudi n amerika tpi sbnrnya kita adlh pnyokong kuat mereka..kita xmmpu nk kalahkn nafsu kita dr mmbeli brgn mereka ..kita kalh dlm mmpertahankn saudara kita krana mknn n brgn yg mereka tawarkn..ya ALLAH..amat lemah iman kami..mgeluh buat dr sndr,krana tgn yg mnulis ini mnulis kata hati dna hati ini lbh dekat dgn amani dr org lain..sme2 renungkn=)


juga telah blangsung dgn jayanya smart circle ngn adik2 bsj n beit naimah..mereka sangat happening~ ,,sangaat suke mereka dan kakak mereka cik syahida pishal..
smlm kami buat qiam..mkn kt umh bsj,qiam kt umh naemah..qiam 2 dieorg yg jd imam dan alhamdulillah smua bkebolehan.kecut perut sorg2 sbb akak die ni pksa sorg2 utk daftarkn dr jd 'mok imam'.. da la mse maghrib sblm dinner sama2(utk pngetahuan kami dinner nsi minyak..5 cwn 12 org mkn..saaaaangaaaat byk ,even lauk da hbs dieorg mmpu hbskn lagi nsik minyak 2..hehe~)<ops lupe..maaaa..saye da terer msk nsik minyak..hehe>,,,smbung2 cter,sblm dinner 2 kami bcerita scra rambang,mnegani pngalamn hdp msg2.ape yg leh bwk pngajran pd umum.fathiyah bcerita mngenai ikatan kekeluargaan yg mne adiknya yg kedua n ke 2 sblm bgsu mmg mcm anjing ngn kucing tp bila adik yg ke 2 bgsu ni sakit leukemia yg ke 2 ni la pneman setia die..kuasa ALLAH kn?dan crita kedua crita dr ustazah najwa yg amat byk ideanya dlm prog kali ni..btul kte njwa,ape2 bgntung pd niat...tp sian njwa..asal die bckp je byk btol iklan yg ade..hehe..cbaran dlm nk myampaikn ilmu 2 dik.cuba bygkn cnela cikgu kite bile kite msuk lmbt..xke haru ??die nk truskn [ljrn tp kite blur xtau ape2..so hormatla org yg bckp ngn anda k?terutama yg mgajar anda kerana d c 2 ade keberkatan..teringt ptnyaan adik somel pg tadi psl die xnk g klas sbb nk stady kt umh(oo ye,,skrg ni stdy week spatutnya)..lantas akak2 somel die pun mnjwb..mmgla kalu pkir balik boleh tp cuba pkir..cikgu2 arab yg mgajar kte ni sbnrnye pksa rela ajar kte sbb kite xphm..so dieorg tpksa buat klas bi khas utk pljr malizi..then kalu ikot jdual dieorg kalu sblm ni dieorg punya masa free utk rehat@ape2 aktivti utk dr sndr..skrg da bkurang sbb msenye tlh dgntikan jdual pmbeljaran utk kita..haa..bygkn prasaan cikgu 2 bila die beria mai skolah nk ajar kite..tup2 2 3 org je dtg..dan cikgu itu juga manusia..kite kne igt 2..dan die punya hak utk kecik hati@marah pd kita..bkn kite punya hak sbb kite bayar mahal~so..same2 kita igtkn ye adik2.. ..

then dsmbung cter oleh kak syahida kite(suke pggil die kak skrg sbb die ni anak bongsu.skali taun ni die dpt '10' org adik2 bru8-) ..syahida bcerita pasal khilangn anggota keluraga scara mgejut..tapi alhamdulilah keluargannya dpt trima smua ni dgn baik ..)lps dgr2 cter dieorg ni hati terdetik pd satu msg sahabat ana iaitu cik dd yg mne berbunyi

[i]kadang2 ALLAH mmberi tnpa sempat kita meminta,
dan kdg2 DIA ambil tnpa sempt kita bersedia kerana hanya DIA tahu ape yg tbaik utk
kita

sama2 kite renungkn..dan pagi td kami solat sbuh sme2 lps qiam..lps solat same2 mnunggu cik syahida memasak breakfast..smbil2 2 amani utarakn soalnya hati buat mereka..mntk msg2 bg pndpt..dan alhamdulillah topik ni mmg hangat n mmpu bukak mata adik2 yg mgntuk..akak pun ..ikhtilat dan couple..
sangat pjg utk dhurai tpi cukuplah dgn mgatakn DIA tahu sgalanya dan jgn kta krna tkutkn khilngn d dunia kita mkn jauh dgn ALLAH d akhirat..buata adik2 syg,akak bcerita krna kita punya hati yg sme wpun xsme rse..krna kita punya matlamat sama dan kadang2 kita same2 keliru dgn pncinta wanita itu~terima kasih atas sokongan dan kesudian dgr 'ceramah' akak..hope korg amik mnfaat n enjoy..actually pas cter 2 akak malu ngn korg..tapi korg senyum dan ucapkn trima kasih buat akak sbb sggup share n bg byk 'pngajaran' utk korg...teringt satu petikan dr buku la tahzan..satu kesempitan itu kadang2 merupakn satu kelapangan..spt keadaan akak..akak segan dgn crita akak tp dgn cter 2 korg dpt bljr byk bnda ..syukur alhamdulillah..

okie..cukup stkt 2 dulu skrg..nk stady plak..LAPANG SBLM SEMPIT~


p/s:kt bwh ni gmbr anak angkat acik nini..batrisya balqis!gmbr adik2 bsj n naemah nnt nk uplaod..=)


Sunday, 4-Jan-2009 13:02 Email | Share | | Bookmark
tdo selama 11 jam 30 minit..~

assalamualaikum...
hye everyone..spt tjuk d ats..lps bgn dr tdo yg lme itu..fikiran pun da jadi daxserabut..alhamdulillah..ntah knp,hal 2 terlalu dpikirkn..
actually amani ade 'perasan' yg seorg ni da jd sensitif skrg..dulu n skrg mmg amani ni jnis yg ckp ksr2..tp dl xde plak tnjuk muka trase,tp skrg ni kalu ikot kata hati amani yg xbersih sgt ni die ni da tkr jd seorg yg sensitif..xleh nek suara sket,muka trus layu..smpai amani yg bckp ni pun hilang mood nk bckp..amani ade suarakn bnda ni kt org yg rapat tp dieorg kte 2 cme prasaan amani..so smlm pkir2kn btul ke prasaan aku ke mmg die ade trase ngn aku?pkir punye pkir smpai saket pale sket2(sbb 2 amani xske pkir hal2 complicated cm ni)..then decide nk tdo..xmo pkir da..so tdola dgn xbrape nyenyak tp mncapai ke angka 11 jam 30 minit..hehe..agak2 kalu tdo nyenyak 2 bpe jam la ye?kihkih..tp actually xdela seteruk 2 thp tdonye..dan alhamdulilah da xde prangai tdo pas subuh mcm kt msia dl..alhamdulillah ya RABB..

ALLAH 2 maha mngetahui kn?DIA tau apa yg tbaik buat kita semua dsaat amani da serahkn sgalanya pdnya DIA berikn ptunjuk dan ptunjuk yg sangat jelas..alhamdulillah...terlalu bsyukur..insyaALLAH tamatla episod 'aku dan dia' lps ni..ameen..moga btulla apa yg dkatakn hati ini..

p/s:along,nk balik join haflah leh x?huhu...mg2 ade rezeki..ameen..


Friday, 2-Jan-2009 15:48 Email | Share | | Bookmark
~satu hari yang penuh~



........................pagi.............................................................................@_@_@_@_@_@_@_@
ke kls ust salman,sgt ramai org,tp mcm ust salman ckp..rmai junior..terpikir2 kemanakah senior2 dulu?hurm..macam aku gak kut..kalu xsbb ALLAH bg hidayah n xsbb ust salman btnya ttg kewujudan aku d klasnya mesti smpai skrg aku liat nk gi..isk3..amani2..
hati lega bila lihat adik2 sc yg aku pgg hadir wpun xsemua..sejuta kemaafan dpohon krna xpnh mnjenguk korg..pttla syahida slalu ckp,adik2 alhamdulillah..semua baik2..actually semua org baik,tp sbb nafsu je kdg2 jd xbaik sket..tapi 2la ujian ALLAH..nk ikot nafsu @ikot hukum ALLAH..



ke mesy_____________________________________pulak_______________^_^

alhamdulillah mesy hr ni bljn dgn lncr even rmai yg xhdr n mesy mula agak lewat..
tpi sgt bterima kasih atas khadiran sume org..dan hr ni bljr sesuatu..jgn tlalu cpt nk mnjampuk..hehe..msti org tpikir npe ckp cm 2 kn?hehe..xde org marah pun cuma termalu sndr bila 2 kali xprasan 'khadiran' ajk,sekali tersalah puji lebih2 ajk(hrp2 xkecikkn hati sapa2)..mula2 mcm malu sgt2 dan rse cm nk pluk yg bkaitan n mntk maaf..tp as long as kita tenang n pndai kawal perasaan insyaALLAH xkn obvious sgt
so...len kali amani kne bhati2 bila bckp k?

sepetang_____________________@@@@@_________________________

balik umh masak,oleh krna mnghadapi kegusaran d jiwa mngenai kesalahan d mesy td..tng ni cpt je cpai ape2 yg ptut utk dbuat nsik minyak..wah..nmpk gaya prangai da berubah cm zaty..asal tensen je msk sedap2..haha..sedap ke?alhamdulillah..skoda
siap msk dgn keazaman yg sgt tggi.kuar g umh adik2 plak..adik2 yg aku jmpa td tp ' xsmpt nk borak2..adik2 yg xpnh aku jenguk sjk dpt taklifan sbagai 'kakak sc' ni..huhuhu
yg lawaknya umh dieorg ni dkt sgt je ngn umh kakaknya..tpboleh gak sesat..smpai satu masjid samanoudi d round..last2 adik2 yg baik hati itu turun mnjejaki kakaknya ini..hehe..thanks

so..knlla umh kojie,n umh adik2 BSJ..ape mknenye pun xtau..xbrani nk tnye sbb dieorg ni sangaat nakal..mula2 knl pun da kenekn akak die ni cukup2..haaa...siapla korg...satgi korg tgk sape kne cubit ...
sesi taaruf yg santai..dan yg xleh blah sgt 2 ade 2 org adik2 ni yg sgt 'unik' critanya..
slh sorg adlh yg trn jmpt aku..yg sorg lagi yg mnymbutnya d rumah..adik sorg ni(dina)ixnk cter cter die sbb pjg sgt..tp yg sorg lgi(kak chik) cterla..pastu plak si dina ni tibe2 mnjampuk..ha..akak tau x..kami nye sejarah sma(lbh kurang..xhengat da ayatnya sbb asek gelak )mak ayah org kedah,lahir kt perak,pindah selangor dan skrg mnetap d melaka..aku yg kekaguman ni sgtla kagumm..wahh..'korg xpnh kenal ke sblm ni?'tnye akaknya yg 'daif' ni..pastu dieorg bantai gelak ramai2..'pleknye dak2 ni!'kata akaknya lagi..pastu akakna plak gelak malu2 ..sbb br prasan kne tpu ngn adik2 somelnya yg nakal ni..ptutla sama adik bradik upenye..isk2..xpa2..satu hari nnt dina ngn kak chik penyek2 jd cekodok ...


anyway..hari ni hari yg alhamdulillah skali lagi dberikn hati yg tenang(even kalut sket2)..
2 dina,kak chik,paey,robex(gnskn nmnye..nk tau nm asal...tggu entry lain=P)..dan si ayu itu..ala...lupa nm die.err..igt iy je blkg..hehe..len kali akak hafal ye?jgn mara na~..korg2 da hdpkn hari akak..dan i'm so glad 2 know all of u..insyaALLAH kita sama2 bjuang d sni yah? ...n 2 all ajk karnival sukan perubatan pusat..thanks juge sbb bg komitmen even sume sdg sbuk nk exm..great thanks 2 ALLAH 4 all dis~syukran..wslm~~


p/s:no pic 4 dis tyme..missing adik2 c 6 c 7 ku yg dulu..sorry syg2..k.amani cb cr mse yg lain utk korg k?still loving all of u~


Thursday, 1-Jan-2009 06:34 Email | Share | | Bookmark
mengcreate tajuk~

slh satu dr persediaan d akhirat sana
i love dis pic ~
nothing 2 write..nothing 2 describe..but really wanna put in sumthing in here..haahaha..mnde hape ko ngarut ni amani?isk2..
jaulah ke sinai yg msh lg dlm kpeningan~sbb skrg kn musim perang d israel..tmpt nk pgi 2 bersempadan ngn israel..mslh tukang msk?insyaALLAH selesai..kesian plak aku tgk 'adik' aku ni pkirkn cra nk hndle mslh musyrif ngn tkg msk..tp bile kite tng dan cuba n cuba & yg pnting PERCAYA..insyaALLAH ALLAH akn bg jalan..alhmdulilah..so 'adik2' xyah fenin2 lagi yep?if ade rezeki kita pgi..smpai jugak insyaALLAH..teringat pd satu ptikan dr buku la tahzan hadiah dr MUHSIN...yg mne pgarangnye mnyebut

"hakikatnya,hari esok msih di alam ghaib dan belum tentu turun ke bumi,maka tidak sepatutnya kita menyeberangi jambatan sblm sampai ke atasnya.sebab siapa tahu dgn PASTI bahawa kita akan sampai atau tidak ke jambatan itu"

buku ni mmg bagus tp bab ni mmg aku xbrape stuju..cuba bygkn if kite xmrncg n pkir baik2 ape yg plu dlkukan pd sesuatu yg akn blaku esok..xke kucar kacir jdnya hr esok 2?mmg kita xPASTI akn smpa @x ke hari itu tapi adkh kita nk bebankn org dgn keje kite yg xsiap(sbb xsmpai pdnya) sbb alasan kita xperlu bersusah payah memmikirkn ape yang akan terjadi d hari esoknya?
mmg perang perasaan bce buku ni(xspecially tajuk ni)tp pastu ade tjuk yg mnyenangkn yg mne dtls bgini~INILAH HARI KEPUNYAAN ANDA~ krana telah dsebut dlm surah al-anfal yg bmksud

"terimalah apa yang aku kurniakan padamu,dan jadikanlah kamu org2 yg bersyukur"

maka pda hari ini sya bersyukur atas nikmat sehat,berakal,bernyawa dan yg plg pntng msh dkurniakn iman utk tunduk sbgai hmbaNYA d bumi ini..
dan dgn itu hati pun mnerima ayat yg dkrg oleh pnulis td yg mmbwa mkna jgn kita tlalu pkir mngenai msa dpn yg blum pasti itu dgn melampau shingga kita lupa pada nikmat yg ALLAH berikn pd hr ni..haa..brulah leh dterima hati

p/s..teringat ma yg mnabung dan suka mmbeli insuran sbb kteney nnt bile ma xde,bo xde anak2 insyaALLAH xkn susah..mulianya hati seorg ibu n ayah ni..wahistini awi ya habibty~*sakitrumah lagikah*


[<<  <  [1]  2  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net